sobota 9. mája 2015

Prehľad Liečebného Programu




Toto je zhrnutie rozsiahleho výskumu ohľadne jednotlivých faktorov, ktoré mali preukázateľný vplyv na spomalenie alebo zastavenie progresie SM a na uľahčenie regenerácie. Zaradil som odkazy k výskumu pod každý nadpis konkrétnej webovej stránky, ale v tejto časti uvádzam zhrnutie celého programového plánu. Predložené obsiahle dôkazy sú zosumarizované do tohto jednoduchého programu, ktorý v sebe zahŕňa životný štýl ako aj lieky. Prijať tento životný štýl a vykonať v ňom zmeny s pozitívnymi sľubnými vyhliadkami poskytuje najlepšiu šancu žiť dlhý, šťastný a zdravý život, oslobodený od problémov, ktoré sú bežne s diagnózou SM spojené.

Názvy sú uvedené v poradí podľa dôležitosti a možného prínosu pre ľudí so sklerózou multiplex. Podľa výskumu Swank a iných, možný prínos stravy s veľmi nízkym podielom nasýtených tukov predstavuje asi 95%-ný pokles v miere relapsov, s tým, že zastabilizovaný stav sa dá dosiahnuť po asi 3-5 rokoch na takejto strave. Doplnky esenciálnych mastných kyselín, dokonca aj keby k takejto zmene v stravovaní nedošlo, samé o sebe ponúkajú možnosť asi 30% redukcie. Vitamíny skupiny B sú dôležité pre optimálne fungovanie mozgu. Primerané vystavenie sa slnku umožňuje predísť SM u členov rodiny, a taktiež znamená zmenšenie počtu nových lézií, čo možno vidieť na sezónnom kolísaní v počte nových lézií, s tým, že viac sa ich vyskytuje v zime, keď je človek vystavený slnečnému žiareniu menej. Meditácia predstavuje prínos pri mnohých ochoreniach, s tým, že autoimúnne ochorenia na tomto zozname vedú. Poisťovne v USA ponúkajú nižšie poplatky v rámci programov zdravotného poistenia pre ľudí, ktorí pravidelne meditujú, čo znamená, že poisťováci, ktorí sú znami dôslednosťou v analyzovaní rizikovosti a pravdepodobnosti vyskytu ochorení, si sú dobre vedomí blahodárnych účinkov meditácie. Cvičenie predstavuje veľký prínos pre zdravie a osobnú pohodu, a javí sa pravdepodobné, že taktiež pozitívne vplýva na progresiu ochorenia. Dohromady tieto zistenia jasne naznačujú, že tieto zmeny životného štýlu predstavujú silný stimul pre zotavenie sa u ľudí so sklerózou multiplex. Lieky tu nemajú za cieľ ponúknuť rovnakú kvalitu zdravotného prínosu, a často sa spájajú s nežiaducimi účinkami. Napriek tomu môžu chorobu-modifikujúce lieky predstavovať pre pacienta nejaký prínos, a mnoho ľudí s touto diagnózou, v duchu urobiť čokoľvek potrebné aby im bolo lepšie, si môže zvoliť jeden liek ako podpornú liečbu.

Je potrebné uvedomiť si, že táto zmena je celoživotná, nie dočasná. A taktiež aj to, že si vyžaduje čas. Deepak Chopra hovorí, že pred rokom v našom tele nebolo 98% atómov, ktoré sú tam teraz. Boli dodané stravou, keďže tie nefunkčné boli eliminované procesom rozpadu a degenerácie buniek. Naše telá nie sú nehybné, statické objekty. Trvá preto nejaký čas „postaviť nové telo“ prostredníctvom zmeny v stravovaní, a chvíľu aj trvá posunúť rovnováhu imunitného systému. V rámci tohto Programu väčšina ľudí uvidí veľký rozdiel v tom, ako sa cítia, už do 6-12 mesiacov. Avšak úplná stabilita zdravotného stavu sa v štúdii profesora Swanka stravou dosiahla v priebehu 3-5 rokov. A u mnohých ľudí trvá dokonca ešte dlhšie, kým začnú vnímať miznutie symptómov. Toto je celoživotný záväzok: ale dobrou správou je, že tento spôsob života je úžasný, veľmi príjemný, cítite sa skvele, a ukrýva v sebe pridanú hodnotu toho, že predíde celému radu ďalších ochorení!



Ozdravný Program Prekonania Sklerózy Multiplex v Skratke




Strava a výživové doplnky
  • Dôležitá je rastlinná, nespracovaná potrava plus morské riasy, bez obsahu nasýtených tukov, do tej miery, do akej bude možné tento model stravovania prakticky dodržiavať.
  • Doplnky s omega-3 mastnými kyselinami (tieto predstavujú 30% obsahu rybieho oleja a 60% ľanového oleja): 20g (20ml alebo 20 kapsúl) denne (ľanového alebo rybieho oleja, alebo porovnateľné množstvo rýb, pri zameraní sa buď na ryby alebo rybí olej, v čase zahájenia tohto spôsobu stravovania)
  • Vitamíny skupiny B alebo aj doplnky s vitamínom B12, ak je to potrebné.
Vitamín D
  • Vystavenie sa slnečnému svetlu 15 minút denne 3-5 krát do týždňa, podľa možnosti s čím väčšou plochou odhalenej pokožky.
  • Doplnky s vitamínom D3 v minimálnej dávke 5 000 IU na deň, podľa krvnej hladiny.
  • Cieľom je udržiavať vysokú krvnú hladinu vitamínu D, čo je medzi 150-225 nmol/L (môže si to vyžadovať až 10 000 IU na deň)
Meditácia
  • 30 minút denne
Cvičenie
  • 20-30 minút približne 5 krát týždenne, podľa možnosti na čerstvom vzduchu
Lieky
  • Po konzultácii s lekárom, v prípade, že po čase stále nevidíte výsledky, si môžete zvoliť jeden z chorobu-modifikujúcich liekov (u mnohých liek nemusí byť nutný, a výber lieku by sa mal poriadne zvážiť s ohľadom na jeho vedľajšie účinky)
  • Steroidy pre akýkoľvek akútny relaps, ktorý nedokážete kontrolovať inak ako steroidami.
  • Jeden zo silnejších liekov v prípade, že ochorenie sa rapídne zhoršuje

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára