piatok 16. októbra 2015

Cvičenia a roztrúsená skleróza


Ja som bol diagnostikovaný s roztrúsenou sklerózou (RS). Je to v poriadku, aby cvičili?

Odpovede z Douglas M. Peterson, MD
Bežné príznaky RS, ako je únava, slabosť a zlú koordináciu, môže vyhliadky na cvičenie skľučujúca, ak máte MS. Štúdie však ukazujú, že výhody cvičenie ďaleko presahujú výzvy pre ľudí s MS - tak dlho, ako si spomeniete, aby to preháňať, a že umiernenosť je zásadný.
Ak máte MS, poraďte sa so svojím lekárom pred začatím rutinné.Pre niekoho s RS, príliš agresívne cvičenie môže priniesť na veľké únave a zranenia a zhoršiť symptómy. Aj keď pravidelné aeróbne cvičenie bolo preukázané k zvýšeniu sily a rovnováhu, zlepšiť čreva a kontrola močového mechúra, a zníženie spasticity súvisiace s MS, to môže vypomstiť, ak nechcete mať jemnejší prístup.
Môžete zaznamenať necitlivosť, brnenie alebo rozmazané videnie, keď začnete vykonávať. Toto je kvôli zvýšeniu telesnej teploty v dôsledku námahy. Zvyčajne sa príznaky zmierniť, ako vaše telo ochladzuje. Môžete spravovať vaše telesná teplota pri cvičení s chladiacim golierom alebo iného zariadenia.
Fyzioterapeuta alebo fitness inštruktor, ktorý je oboznámený s MS môže byť veľmi užitočné s modifikáciou rutínu, ktorý sa hodí svoje schopnosti a rieši otázky, ako je telesnej teploty, poruchami rovnováhy, únava a spasticity. On alebo ona môže tiež pomôcť sledovať tep a dychovú frekvenciu, aby pomôže tempo sám a vyhnúť sa preťaženiu. Pool cvičenia, ako je vodný aerobik, môže tiež pomôcť s rovnováhou, a preto znížiť riziko pádov.
Každý, kto sa MS môže upraviť cvičením pre splnenie jeho potrebám. Len nezabudnite pracovať priamo vo Vašom rozsahu a schopnosti, aby to preháňať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára