piatok 16. októbra 2015

Konope pre MS: môže pomôcť liečiť príznaky?



Počul som, že konope môže pomôcť zmierniť príznaky RS. Je to pravda?

Odpovede z Dean M. Wingerchuk, MD
Nedávne štúdie zistili, že extrakt z konope prijatá vo forme kapsúl môže pomôcť zmierniť Roztrúsená skleróza (RS) príznaky, ako je svalová stuhnutosť (spasticity) a kŕče, a môže tiež zmierniť bolesť. Zmes konopných extraktov prijatých vo forme spreja možno znižuje príznaky spasticity, bolesti a naliehavosti močového mechúra.
Ale užívanie kanabisu na liečbu príznakov MS je zložitejšia.
Všetky lieky na báze konope majú vedľajšie účinky, a niektoré z nich môžu byť závažné, vrátane:
  • Problémy s pozornosti alebo koncentrácie
  • Závraty alebo slabosť
  • Sucho v ústach
  • Halucinácie
  • Strata rovnováhy a pádov
  • Depresia alebo psychózy
Konope je federálne kontrolovanej substancie. V tejto dobe, lekárska marihuana môže byť predpísaná legálne v približne 20 štátoch a vo Washingtone, DC
K dnešnému dňu, Food and Drug Administration schválila dve syntetické formy marihuany na lekárske účely, Dronabinol (Marinol) a nabilon (Cesamet), obaja k dispozícii vo forme kapsúl.
Oba lieky sú schválené na liečbu pocitu nevoľnosti a zvracanie spojené s chemoterapiou, ktorá nereaguje na štandardnú liečbu.Dronabinol je tiež schválený pre strata chuti do jedla spojených s úbytku hmotnosti u ľudí s AIDS. V tomto okamihu, lieky nie sú schválené pre ďalšie použitie.
Ústny extrakt konope sprej, nabiximols (Sativex), nie je v súčasnej dobe k dispozícii v USA tiež, údený marihuana nebola dostatočne študovaná bezpečnosť a prospech.
Úloha konope pre príznaky MS nebol úplne definovaný. Budúci výskum pomôže určiť rovnováhu prínosov a rizík konope a porovnať jeho účinky s inými liečby sú k dispozícii pre liečbu spasticity, bolesti a iné príznaky MS.
S
Dean M. Wingerchuk, MD

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára