piatok 16. októbra 2015

Dlhodobá bezpečnosť natalizumabu pre liečbu roztrúsenej sklerózy


Ako bezpečné je natalizumab pre dlhodobé sklerózy multiplex (MS) liečby?

Odpovede z Dean M. Wingerchuk, MD
Natalizumabu (Tysabri) je liečba liek pre ľudí s relapsom formami roztrúsenej sklerózy. Je schválený ako monoterapiu, čo znamená, že to nie je potrebné brať v kombinácii s akýmkoľvek iným choroba modifikujúce liek. Štúdie ukazujú, že natalizumab je spojená so znížením rizika progresie postihnutia, zlepšenie kognitívnych funkcií a menej relapsy.
Avšak, natalizumab bol tiež spájaný s komplikáciami, najviac pozoruhodne zriedkavý, ale závažný stav známy ako progresívna multifokálna leukoencefalopatia (PML). PML je centrálna porucha nervového systému spôsobené infekciou vírusom JC (JCV).Tento vírus infikuje 60 až 80 percent svetovej populácie bez následkov, ale môže spôsobiť PML u ľudí, ktorí majú s oslabeným imunitným systémom podmienky.
Vzhľadom k tomu, natalizumab zvyšuje riziko PML, lekár by mal zvážiť, či očakávané prínosy vziať to sú dostatočné na vyrovnanie tohto rizika. Medzi hlavné rizikové faktory PML zahŕňajú:
  • Prítomnosť anti-JCV protilátok
  • Pred použitie imunosupresívnymi liečivami
  • Liečba natalizumabom po dobu dlhšiu ako dva roky
O rizikových faktoroch základe boli navrhnuté liečebná odporúčania, ktoré zahŕňajú testovanie na JCV jedinci pred začatím liečby natalizumabom, každých šesť mesiacov v priebehu liečby a po dobu najmenej šiestich mesiacov po ukončení liečby.
Ostatné bežne hlásené vedľajšie účinky natalizumabu nie sú tak závažné. Oni patrí únava, úzkosť, bolesť v krku, sinus preťaženie, opuchy a alergické reakcie.
Aj keď to nie je častým nežiaducim účinkom, niektorí ľudia vyvinuli vážnemu poškodeniu pečene po ich prvom natalizumabom liečby. Tieto pečeňové komplikácie normálne sa objavili po prvom ošetrení a odišiel po ukončení liečby natalizumabom.
S
Dean M. Wingerchuk, MD






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára