piatok 16. októbra 2015

Vitamín D a MS: Existuje nejaká súvislosť?


Existuje nejaký dôkaz, že vitamín D doplnky môžu zabrániť MS alebo zachovať príznaky roztrúsenej sklerózy zo zhoršenia?

Odpovede z Jerry W. Swanson, MD
Štúdia vykonávaná výskumníkmi na University of Oxford a ďalšie vykonali v New Jersey Medical School navrhli, že udržanie primeranej hladiny vitamínu D môže mať ochranný účinok a znížiť riziko vzniku roztrúsenej sklerózy (RS). Ďalšia štúdia vykonaná na Maastricht University v Holandsku a ďalšie ukazujú, že pre ľudí, ktorí už majú MS, môže vitamín D znížiť frekvenciu a závažnosť príznakov. Je potrebný ďalší výskum na posúdenie týchto zistení.
Ak osoba, má MS, jeho alebo jej imunitný systém napáda povlak, ktorý chráni nervové bunky. Výskum naznačuje, že spojenie medzi vitamínom D a MS by mohlo byť viazané na pozitívne účinky vitamínu D má na imunitný systém.
Súvislosť medzi vitamínom D a MS je posilnená asociácia medzi slnečným svetlom a rizikom čs. Čím ďalej od rovníka sa človek žije, tým vyššie je riziko čs. Slnečný svit je v tele najefektívnejším zdrojom vitamínu D - naznačuje, že vystavenie slnečnému žiareniu môže poskytnúť ochranu pred MS.
Screening pre nedostatok vitamínu D je dôležitý pre černošské a iné etnické skupiny s tmavou kožou, kvôli zníženej prirodzenú tvorbu vitamínu D zo slnečného žiarenia.
Institute of Medicine odporúča 600 medzinárodných jednotiek (IU) vitamínu D denne pre dospelých vo veku 19 až 70 rokov na odporúčanie sa zvýši na 800 IU denne pre dospelých veku 71 a starší.
Niektorí lekári otázku, či sú tieto úrovne sú dostatočné, a myslím, že stále viac vitamínu D by mali prospech veľa ľudí. Avšak, Institute of Medicine odporúča, aby dospelí vyvarovať užívania viac ako 4000 ius denne.
Ak sú diagnostikované s nedostatkom vitamínu D, môže byť vhodné použiť až 50.000 ius za týždeň po dobu až troch mesiacov, kým sa vaše hladiny vitamínu D sa stal normálne, a potom prejsť na dávku udržiavaciu.
Veľmi veľké dávky vitamínu D po dlhšiu dobu môže viesť k toxicite. Známky a príznaky patrí nevoľnosť, vracanie, zápcha, nechutenstvo, slabosť a strata hmotnosti. Okrem toho, vitamín D toxicity môže viesť k zvýšenej hladiny vápnika v krvi, čo môže viesť k obličkové kamene.
Ak máte obavy, že ste stále príliš málo - alebo príliš veľa - vitamín D, poraďte sa so svojím lekárom o tom, čo je pre vás to pravé.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára